I dag er vanligste behandlingsform mot epilepsi medisinering. Den 17. september 2020 hadde overlege, Ph D. Kjell Heuser et spennende og viktig innlegg om nåtiden og fremtidens epilepsibehandlinger.
Dagens epilepsimedisinering
Heuser fortalte at alt av dagens epilepsimedisinering er rettet mot våre nevroner i hjernen, noe vi har over 100 millioner av. Slik det er i dag er alle av dagens epilepsimedikamenter med på å svekke nevronenes aktivitet,gjennom å bremse dem. Det gjør at alle epilepsimedikamenter fører med seg bivirkninger. Mange epilepsirammede opplever at bivirkninger kan være en like stor påkjenning som epilepsianfallene.
De vanligste av bivirkninger kan være lærevansker, tretthet, søvnløshet, vektoppgang og vektnedgang, nedsatt koordinasjon, nedsatt hukommelse, depresjon mm
I tillegg til disse utfordringene er det fortsatt 1/3 av epilepsirammede som ikke får anfallskontroll gjennom medisinering.
Endre fokus mot å behandle gliaceller
Kjell Heuser påpekte også at all medisinering i dag kun er mot epilepsisymptomer og ingen medisiner er behandling mot selve epilepsien. Gjennom forskning mener han at fremtidens medisiner kan få bedre effekt om man retter medisinbehandlingen mot hjernenes gliaceller. Han forklarte at det er hjernens lim og er en fellesbetegnelse på alle cellene som ikke er nevroner. De siste årene har man funnet ut at gliaceller aktivseres før nevronene under epilepsitiske anfall, og derfor mener forskere at ved å endre behandlingsfokuset, kan man hjelpe mange som ikke får ønsket utbytte av dagens fokus.
Gliaceller er veldig forgrenet og er tilretteleggere for nevronene våre, deres oppgave er å passe på hjernen. Gjennom Heuser gode innlegg på forskningsdagene ser vi at det er et håp for de 70 millionene som har epilepsi på verdensbasis. I Norge er det over 40 000 rammede, og er sannsynligvis den vanligste nevrologiske sykdommen vi har, likevel gjør manglende synlighet at forskning og behandling av pasienter ikke får nok økonomisk til behandle så mange som man kan. La oss håpe at økt synlighet fremover kan være med å hjelpe flere!