Den 10. mars vender Marius Formoe tilbake til Halden for å holde et av sine epilepsiforedrag for Fagforbundet AVD. Halden og Aremark yrkeseksjon helse og sosial og yrkeseksjon skole, oppvekst, kirke og kultur. Her ser Marius virkelig frem til å møte mennesker som daglig jobber med både funksjonsfriske og funksjonshemmede mennesker med epilepsi.
Marius Formoe var første gang i Halden i 2015 og holdt et foredrag på det nedlagte Erlandsens konditori som ble drevet av psyksisk utviklingshemmede og var en et svært viktig arbeidsplass som gav de ansatte meningsfulle dager gjennom mestring og samhold. Han hadde da en helaften med sine venner og samarbeidspartnere i Himmeljegerne og her kan du høre et et radiointervju som ble gjort i forkant. https://www.youtube.com/watch?v=9hYiuTJegls
Mange med epilepsi opplever stigmatisering.
Marius Formoe var selv i barn- og ungdommen epilepsipasient, men oppdaget i voksen alder hvordan mange i denne pasientgruppen daglig opplever stigmatisering, fordommer og mobbing. I dag ser man dessverre at mange barn og unge ikke får nødvendig oppfølgning i skolen. I skolen tror mange at epilepsi kun dreier seg om anfall, men ser vi nærmere på denne pasientgruppen ser man blant annet at dysleksi, dyskalkuli og generelle lærevansker forekommer hyppigere enn hos andre elever. Bivirkninger fra medisiner kan i tillegg ha sterk innvirkning på hukommelse, adferd, koordinasjon og vekt. Uten denne kunnskapen opplever dessverre mange elever at den faglige oppfølgingen ikke er i tråd med deres behov.
Undersøkelser viser at ca halvparten av epilepsipasienter i arbeidsfør alder er enten arbeidsledige eller uføre. Dette er store tall når vi vet at mange ønsker et arbeid å gå til. Manglende mestrings- og fellesskapsfølelse gjør at mange med epilepsi opplever nedsatt livskvalitet, og hyppigheten av depresjoner i denne gruppen er langt større enn hos resten av befolkningen.
Marius Formoe har jevnlig holdt foredrag om dette fordi han mener at økt kunnskap om epilepsi er veien å gå for å øke forståelsen og livskvaliteten for denne gruppen. Han har gjennom årene holdt foredrag for Rikshospitalet ( Spesialsykehuset for epilepsi), Ullevaal Universitetssykehus, Oslo Metropolitan university, Nevrologisk avdeling på Vestre viken, politiske partier og en rekke skoler og barnehager. Responsen og tilbakemeldingene er veldig positive og publikum opplever det som lett forståelig og engasjerende.
I Halden vil temaene spisses inn mot epilepsi med historisk perspektiv, litt om ulike anfalltyper og Marius sin egen epilepsihistorie. Marius Formoe ser virkelig frem til den 10. mars og håper også at dette kan gi flere liknende oppdrag utover våren.